ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ՄՇԱԿՎՈՂ ԿԱՐՏՈՖԻԼԻ ՍՊԱՌՄԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՈՒՄ ԹՈՒՆԱՎՈՐ ՏԱՐՐԵՐԻ ՆԵՐԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ՌԻՍԿԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ

Հեղինակներ

  • Դ.Ա. Պիպոյան, Մ.Ռ. Բեգլարյան, Գ.Հ. Տեփանոսյան, Լ.Վ. Սահակյան

Բանալի բառեր-:

սննդամթերքի անվտանգություն, սպառում, աղտոտում, թունավոր տարր, ռիսկ

Ամփոփում

Հետազոտության նպատակն է որոշել Հայաստանում մշակվող կարտոֆիլի պալարներում թունավոր տարրերի (Pb, As, Cd, Hg) պարունակությունը, հողից դրանցկլանմանառանձնահատկությունները,ինչպեսնաևգնահատելչափահաս բնակչության կողմից կարտոֆիլի սպառման արդյունքում առողջության համար հնարավոր ռիսկերը:
Հողից կարտոֆիլ թունավոր տարրերի փոխանցման գործակիցը հաշվարկելիս գրանցվել են բավական փոքր արժեքներ (TF<1), ինչը փաստում է, որ տարբեր մարզերում մշակված կարտոֆիլը հետազոտված թունավոր տարրերի կենսակուտակիչ չէ: Բացի այդ՝ հաշվարկվել է թունավոր տարրերի օրական ընդունումը, և հիմնավորվել, որ կարտոֆիլի սպառմամբ պայմանավորված
հնարավոր ռիսկը թույլատրելի տիրույթում է:

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2023-08-21