ՖՈՒՆԿՑԻՈՆԱԼ ՀՐՈՒՇԱԿԵՂԵՆԻ ՏԵՍԱԿԱՆՈՒ ԸՆԴԼԱՅՆՈՒՄԸ ԲՆԱԿԱՆ ԲԱՂԱԴՐԻՉՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՄԱՄԲ

Հեղինակներ

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##-:

https://doi.org/10.52276/25792822-2025.1-94

Բանալի բառեր-:

թխվածքաբլիթ, հանքային նյութեր և վիտամիններ, որակի գնահատում, ստևիոզիդի փոշի, սև հաղարջի կենսափոշի

Ամփոփում

Մշակվել է բնական քաղցրացուցիչ ստևիոզիդի փոշու և միկրոբաղադրիչների հարստացուցիչ սև հաղարջի կենսափոշու հավելումով ֆունկցիոնալ նշանակության թխվածքաբլիթների պատրաստման տեխնոլոգիա, որը հնարավորություն կտա ընդլայնել ոչ ավանդական հայրենական հումքով ալրային հրուշակեղենի տեսականին: Փորձաքննությամբ հիմնավորվել է, որ ստացված թխվածքաբլիթները զգայորոշման և ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշներով համապատասխանում են նորմատիվ փաստաթղթերի պահանջներին, ունեն հաճելի համտեսային հատկություններ, հարուստ են մարդու օրգանիզմի համար անհրաժեշտ միկրոտարրերով և վիտամիններով: Հետևաբար առաջարկվում է դրանք ներառել ինչպես շաքարային դիաբետով հիվանդ, ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց, այնպես էլ առօրյա սննդակարգում: 

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2025-07-16

Թողարկում

Բաժին

Food Science and Technology