ՋԵՐՄԱՏՆԱՅԻՆ ԼՈԼԻԿԻ ԲՈՒՅՍԵՐՈՒՄ ԱԿՏԱՐԱՅԻ ԹՈՒՆԱԶԵՐԾՄԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

Հեղինակներ

  • Լևոն Աճեմյան Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոն https://orcid.org/0009-0001-6103-2212
  • Վարսիկ Միրզոյան Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոն https://orcid.org/0009-0003-3005-2266
  • Նելլի Պետրոսյան Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոն https://orcid.org/0009-0009-2472-8999
  • Գաբրիել Կարապետյան Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտի ռիսկերի գնահատման և վերլուծության գիտական կենտրոն https://orcid.org/0009-0009-8859-5312

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##-:

https://doi.org/10.52276/25792822-2024.3-227

Բանալի բառեր-:

ակտարա, արմատային և արտաարմատային եղանակներով կիրառում, բերքի որակ, լոլիկ, ջերմատուն

Ամփոփում

Ուսումնասիրություններով պարզվել է, որ ջերմատան պայմաններում արտաարմատային և արմատային եղանակներով կիրառման դեպքում ակտարան լոլիկի պտուղներում ու տերևներում թունազերծվում է տարբեր կերպ։ Սպասման
ժամկետում (կիրառումից 3 օր անց) լոլիկի պտուղներում այս միջատասպանի մնացորդները երկու տարբերակներում էլ չեն գերազանցել առավելագույն թույլատրելի սահմանը (ԱԹՍ): Սակայն արմատային համակարգով ներմուծման 5-րդ օրը թունանյութի մնացորդային քանակության ավելացում է նկատվել ինչպես տերևներում, այնպես էլ պտուղներում։ Անկախ կիրառման
եղանակներից՝ ակտարան էական ազդեցություն չի գործել լոլիկի պտուղների հիմնական որակական ցուցանիշների վրա։

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2024-12-13 — վերբեռնեք 2024-12-19

Տարբերակներ

Ինչպես մեջբերել