ՋԵՐՄԱՅԻՆ ՄՇԱԿՄԱՆ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ԱՃԵՑՎԱԾ ԿՏԱՎԱՏԻ ՍԵՐՄԵՐԻ ՀԱԿԱՕՔՍԻԴԱՆՏԱՅԻՆ ԱԿՏԻՎՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՖԵՆՈԼԱՅԻՆ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ

Հեղինակներ

  • Դ.Ա. Պիպոյան, Լ.Ա. Սիրեյան, Մ.Ռ. Բեգլարյան, Ն. Մերենդինո

Բանալի բառեր-:

կտավատի սերմ, հակաօքսիդանտներ, ջերմային մշակում, ֆենոլներ, ֆունկցիոնալ սննդամթերք

Ամփոփում

Հայաստանում աճեցված կտավատի սերմերի հակաօքսիդանտային ակտիվու­թյունն ու դրանցում ֆենոլների ընդհանուր պարունակությունը ծլեցման տարբեր փուլերում և ջերմային մշակման պայմաններում ուսումնասիրվել են առաջին անգամ: Հետազոտությամբ պարզվել է, որ, ջերմային մշակմամբ պայ­մանավորված, տարբեր տևողությամբ ծլեցված կտավատի սերմերի հակաօքսիդանտային ակտիվությունը և դրանցում ֆենոլների ընդհանուր պարունակությունը փոփոխվում են: Համեմատաբար բարձր արժեքներ են ստացվել 72 ժամ տևողությամբ ծլեցված և ջերմային մշակման չենթարկված կտավատի սերմերի հետազոտության արդյունքում:

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2024-06-11

Ինչպես մեջբերել

Դ.Ա. Պիպոյան, Լ.Ա. Սիրեյան, Մ.Ռ. Բեգլարյան, Ն. Մերենդինո. (2024). ՋԵՐՄԱՅԻՆ ՄՇԱԿՄԱՆ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ԱՃԵՑՎԱԾ ԿՏԱՎԱՏԻ ՍԵՐՄԵՐԻ ՀԱԿԱՕՔՍԻԴԱՆՏԱՅԻՆ ԱԿՏԻՎՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՖԵՆՈԼԱՅԻՆ ՊԱՐՈՒՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ՎՐԱ. <<Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա>>, 1(85). Retrieved from https://journal.anau.am/index.php/anau/article/view/487

Թողարկում

Բաժին

Food Science and Technology