ԽՈԶԵՐԻ ԿՈԼԻԲԱԿՏԵՐԻՈԶԻ ԵՎ ՍԱԼՄՈՆԵԼՅՈԶԻ ՀԱՐՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԱԿԱԲԻՈՏԻԿԱԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ. ՍՔՐԻՆԻՆԳԱՅԻՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆ

Հեղինակներ

  • Վ.Գ. Հովհաննիսյան, Հ.Ս. Սարգսյան, Ի.Ս. Արտուշյան

Բանալի բառեր-:

խոզ, հակաբիոտիկսկավառակ, հարուցիչ, կայունություն, կոլիբակտերիոզ, սալմոնելյոզ

Ամփոփում

Անասնաբուծությունում, մասնավորապես խոզաբուծությունում տարբեր տեսակի հակաբիոտիկների ոչ ճիշտ չափաբաժինների կիրառումը կենդանիների մոտ առաջացնում է հակաբիոտիկակայունություն։ Հետազոտությունների ընթացքում խոզերի կղկղանքի 50 նմուշներից 6ում (12,0 %) հայտնաբերվել են Salmonella spp., իսկ 41ում (82,0 %)՝ E-coli մանրէներ, որոնք բացարձակ՝ 100 % կայունություն են դրսևորել 16 անուն հակաբիոտիկներից 7 ի նկատմամբ: Առաջարկվում է խոզերի կոլիբակտերիոզ և սալմոնելյոզ հիվանդությունների դեմ հակաբիոտիկային բուժում իրականացնելիս հաշվի առնել սույն հետազոտության արդյունքներն ու բացառել այն դեղամիջոցների կիրառումը, որոնց նկատմամբ մանրէները կայունեն:

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2024-04-15

Ինչպես մեջբերել

Վ.Գ. Հովհաննիսյան, Հ.Ս. Սարգսյան, Ի.Ս. Արտուշյան. (2024). ԽՈԶԵՐԻ ԿՈԼԻԲԱԿՏԵՐԻՈԶԻ ԵՎ ՍԱԼՄՈՆԵԼՅՈԶԻ ՀԱՐՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԱԿԱԲԻՈՏԻԿԱԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ. ՍՔՐԻՆԻՆԳԱՅԻՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆ . <<Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա>>, 3(83). Retrieved from https://journal.anau.am/index.php/anau/article/view/469