ԽՈԶԵՐԻ ԿՈԼԻԲԱԿՏԵՐԻՈԶԻ ԵՎ ՍԱԼՄՈՆԵԼՅՈԶԻ ՀԱՐՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԱԿԱԲԻՈՏԻԿԱԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ. ՍՔՐԻՆԻՆԳԱՅԻՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆ
Բանալի բառեր-:
խոզ, հակաբիոտիկսկավառակ, հարուցիչ, կայունություն, կոլիբակտերիոզ, սալմոնելյոզԱմփոփում
Անասնաբուծությունում, մասնավորապես խոզաբուծությունում տարբեր տեսակի հակաբիոտիկների ոչ ճիշտ չափաբաժինների կիրառումը կենդանիների մոտ առաջացնում է հակաբիոտիկակայունություն։ Հետազոտությունների ընթացքում խոզերի կղկղանքի 50 նմուշներից 6ում (12,0 %) հայտնաբերվել են Salmonella spp., իսկ 41ում (82,0 %)՝ E-coli մանրէներ, որոնք բացարձակ՝ 100 % կայունություն են դրսևորել 16 անուն հակաբիոտիկներից 7 ի նկատմամբ: Առաջարկվում է խոզերի կոլիբակտերիոզ և սալմոնելյոզ հիվանդությունների դեմ հակաբիոտիկային բուժում իրականացնելիս հաշվի առնել սույն հետազոտության արդյունքներն ու բացառել այն դեղամիջոցների կիրառումը, որոնց նկատմամբ մանրէները կայունեն:
Ներբեռնումներ
Հրատարակվել է
Ինչպես մեջբերել
Թողարկում
Բաժին
Արտոնագհր
Creative Commons Attribution-Non-Commercial (CC BY-NC). CC BY-NC allows users to copy and distribute the article, provided this is not done for commercial purposes. The users may adapt – remix, transform, and build upon the material giving appropriate credit, providing a link to the license. The full details of the license are available at https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.