ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԵՎ ԴԵՂԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԲԵՏԱ-ՌԱԴԻՈԱԿՏԻՎՈՒԹՅՈՒՆԸ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՐԹԱՎԱՅՐԻ ԲԱՑՕԴՅԱ ՀԻԴՐՈՊՈՆԻԿ ԵՎ ՀՈՂԱՅԻՆ ՄՇԱԿՈՒԹՅԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ

Հեղինակներ

  • Լ.Մ. Ղալաչյան, Ա.Հ. Թադևոսյան, Ա.Պ. Վարդանյան, Ա.Ա. Հակոբջանյան

Բանալի բառեր-:

մշակաբույս, տեխնածին և բնական ռադիոնուկլիդներ, β-ռադիոակտիվություն, հիդրոպոնիկա, հող

Ամփոփում

Հոդվածում ներկայացված են Արարատյան հարթավայրում (ՀԱԷԿ-ի 30 կմ շառավղով գոտում) հիդրոպոնիկ և հողային պայմաններում աճեցված բանջարաբույսերում ու դեղաբույսերում ռադիոնուկլիդների կուտակման առանձնահատկությունները: Բանջարաբույսերի և դեղաբույսերի գումարային ռադիոակտիվությունը, տեխնածին ռադիոնուկլիդների պարունակությունը եղել են թույլատրելի սահմաններում: Հիդրոպոնիկ պայմաններում աճեցված բույսերը ռադիոէկոլոգիապես առավել անվտանգ են, քան հողում աճեցվածները: ՈՒստի առավել անվտանգ բուսահումք ստանալու նպատակով առաջարկվում է մշակության հիդրոպոնիկ կենսատեխնոլոգիական եղանակը:

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2023-08-07

Ինչպես մեջբերել

Լ.Մ. Ղալաչյան, Ա.Հ. Թադևոսյան, Ա.Պ. Վարդանյան, Ա.Ա. Հակոբջանյան. (2023). ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԵՎ ԴԵՂԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ԲԵՏԱ-ՌԱԴԻՈԱԿՏԻՎՈՒԹՅՈՒՆԸ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՐԹԱՎԱՅՐԻ ԲԱՑՕԴՅԱ ՀԻԴՐՈՊՈՆԻԿ ԵՎ ՀՈՂԱՅԻՆ ՄՇԱԿՈՒԹՅԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ. <<Ագրոգիտություն և տեխնոլոգիա>>, 3(67). Retrieved from https://journal.anau.am/index.php/anau/article/view/162